Michale, dnia 05.12.2012r.
G.322.11.2012
ZAPROSZENIE
do złożenia oferty cenowej w ramach postępowania o wartości poniżej 14 000 euro w celu wyłonienia Wykonawcy do realizacji zadania pod nazwą: ”Dostawa żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013 roku.”
I. Zamawiający:
Dyrektor Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu
Michale 101 A
86-134 Dragacz
II. Opis zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest zadanie pod nazwą: „Dostawa żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013 roku.”
2. Wartość zamówienia < 14 000 euro
3. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje dostawę do siedziby Zamawiającego żywności:
CPV - 15000000- 8 ( produkty spożywcze) w ilości określonej w załączniku do zaproszenia w ( w miesiącach I – XII 2013r.) do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu.
15100000-9 - produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
15200000 -0 - ryby przetworzone i konserwowe
15300000- 1 - owoce, warzywa i podobne produkty
15400000- 2 - oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15510000- 6 - mleko i śmietana
15600000 - 4 - produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15610000 - 9 - pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
15830000 - 5 - cukier i produkty pokrewne
III. Termin wykonania robót
Od dnia 02.01.2013r. do dnia 31.12.2013r.
IV. Tryb udzielenia zamówienia: postępowanie prowadzone na podstawie ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r. Kodeks Cywilny (Dz.U. z 1964r. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.). Do udzielenia zamówienia nie mają zastosowania przepisy ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych ( Dz.U. z 2010r. Nr 113 poz. 759) z póżn. zm.)) zgodnie z art. 4 pkt 8.
IV. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
V. Wymagane dokumenty składające się na ofertę (brak któregokolwiek spowoduje odrzucenie oferty:)
1. Odpowiednio wypełniony i podpisany „formularz – oferta” (zał. nr 1 do niniejszego zaproszenia)
2. Oświadczenia potwierdzające spełnianie warunków przez oferenta i o upoważnieniu osób do podpisywania umów i występowania w imieniu Oferenta (zał. nr 1 do „formularza ofertowego”)
3. Zaakceptowany wzór umowy (zał. nr 2 do niniejszego zaproszenia) )
Wyżej wymienione dokumenty należy przedłożyć w formie oryginałów lub kopii potwierdzonych za zgodność z oryginałem.
VI. Sposób przygotowania oferty:
1. Oferta musi być sporządzona z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2. Oferta powinna zawierać wszystkie wymagane dokumenty, oświadczenia i załączniki, o których mowa w niniejszym zaproszeniu.
3. Każdy Wykonawca może złożyć jedną ofertę.
4. Oferta powinna być napisana w języku polskim, na maszynie do pisania, komputerze lub inną trwałą i czytelną techniką.
5. Oferta oraz wszystkie wymagane załączniki winny być podpisane przez przedstawiciela Wykonawcy uprawnionego do reprezentowania zgodnie z przedstawionym aktem rejestracyjnym, wymogami ustawowymi oraz przepisami prawa.
6. Jeżeli oferta i załączniki zostaną podpisane przez upoważnionego przedstawiciela Wykonawcy, jest on zobowiązany do przedłożenia dokumentu potwierdzającego uprawnienia do wykonania czynności.
7. Dokumenty mogą być złożone w oryginale lub w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez uprawnionego przedstawiciela Wykonawcy. Zamawiający zażąda przedstawienia oryginału lub notarialnie potwierdzonej kopii dokumentu wyłącznie wtedy, gdy złożona przez Wykonawcę kserokopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi uzasadnione wątpliwości, co do jej prawdziwości, a Zamawiający nie może sprawdzić jej prawdziwości w inny sposób.
8. Zaleca się spięcie wszystkich stron oferty w sposób trwały, uniemożliwiający dekompletację bez widocznych śladów naruszeń.
9. Wszelkie poprawki wymagają zaparafowania przez osobę podpisującą ofertę.
10.Zapisane strony oferty zaleca się kolejno ponumerować.
11. Treść oferty musi odpowiadać treści niniejszego zaproszenia i zawierać kolejno:
1/ formularz ofertowy,
2/ oświadczenia, dokumenty i załączniki potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu,
3/ inne dokumenty wymagane przez Zamawiającego, tj.: - zaakceptowany projekt umowy – załącznik nr 2 do zaproszenia
12. Oferta wraz z załącznikami musi zostać złożona w zaklejonej, nieprzezroczystej kopercie/opakowaniu w siedzibie Zamawiającego. Koperta/opakowanie powinna/o posiadać nazwę i adres Wykonawcy oraz być zaadresowania i oznaczona:
Dyrektor Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego
Michale 101 A, 86-134 Dragacz
„Oferta cenowa na dostawę żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013 roku.”
13. Oferta złożona po terminie zostanie zwrócona Wykonawcy bez otwierania, po rozstrzygnięciu postępowania.
14. Zaleca się zachować kopie złożonych w ofercie dokumentów.
15. W przypadku załączenia do oferty innych materiałów niż wymagane przez Zamawiającego (np. materiałów reklamowych, informacyjnych), powinny one stanowić odrębną część oferty, nie złączoną z ofertą w sposób trwały.
VII. Termin i miejsce składania i otwarcia ofert:
VIII. Cena:
1. Cena oferty winna być podana w złotych polskich cyfrowo i słownie i wpisana do formularza oferty (zał. nr 1 do niniejszego zaproszenia). Rozliczenia między Zamawiającym a Wykonawcą będą prowadzone wyłącznie w PLN.
IX . Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty, wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów oraz sposobu oceny ofert :
1. Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował następującymi kryteriami oceny ofert:
1) Cena – 100 %.
X. Informacje o formalnościach, jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia :
1. Zamawiający zawrze umowę w sprawie zamówienia na warunkach określonych w projekcie umowy w terminie nie krótszym niż 3 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty.
2. Jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia Zamawiający wybierze ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownej oceny.
XI . Wymagania dotyczące wadium
Nie jest wymagane wniesienie wadium
XI. Inne informacje:
1. W tym postępowaniu Zamawiający :
XII. Załączniki do niniejszego zaproszenia:
Załącznik Nr 1 – Formularz ofertowy wraz ze wzorami dokumentów.
Załacznik Nr 2 – projekt umowy
Załacznik Nr 3 – specyfikacja artykułów spożywczych
Załącznik nr 1 do zaproszenia
.................................., data ...............................
.................................................
/ Pieczęć firmowa Wykonawcy/
FORMULARZ OFERTOWY
Nazwa Wykonawcy:................................................................................................................
..................................................................................................................................................
Adres Wykonawcy: .................................................................................................................
..................................................................................................................................................
Numer telefonu: .......................................................................................................................
Numer faxu: .............................................................................................................................
Adres e-mail: ...........................................................................................................................
Adres www: ............................................................................................................................
Nr NIP: ....................................................................................................................................
Nr REGON:.............................................................................................................................
Numer konta bankowego:........................................................................................................
.
I. Nawiązując do zaproszenia Dyrektora Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu do złożenia oferty na zadanie:
„ Dostawa żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013 roku.”
na potrzeby
Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego
Michale 101 A
86-134 DRAGACZ
nr sprawy: G.322.11.2012, oferujemy wykonanie zamówienia, zgodnie z wymogami niniejszego zaproszenia, za całkowitą cenę brutto:
Cena brutto:..............................................................................................................................zł
Słownie: ..................................................................................................................................... zł
Przedmiot zamówienia zrealizujemy w terminie od dnia 02.01.2013r.do dnia 31.12.2013r.
Osobą/osobami do kontaktów z Zamawiającym odpowiedzialnymi za wykonanie zobowiązań umowy jest/są:
• ........................................................................................................................................
tel. kontaktowy, faks: .....................................................................................................
zakres odpowiedzialności: .............................................................................................
..............................................................
/Podpisy i pieczęcie osób uprawnionych/
II. Oświadczenie dotyczące postanowień ZAPROSZENIA do złożenia oferty cenowej na dostawę żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013r.
1. Oświadczamy, że zapoznaliśmy się z treścią w/w zaproszenia, nie wnosimy żadnych zastrzeżeń oraz, że uzyskaliśmy informacje niezbędne do przygotowania oferty.
2. Oświadczamy, że spełniamy warunki udziału w postępowaniu, a na potwierdzenie spełniania wymaganych warunków załączyliśmy do oferty wymienione dokumenty.
3. Oświadczamy, że ponosimy całkowitą odpowiedzialność za wykonanie przedmiotu zamówienia.
4. Upoważniamy dyrektora Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu do przeprowadzenia wszelkich badań mających na celu sprawdzenie oświadczeń, dokumentów i przedłożonych informacji oraz do wyjaśnienia finansowych i technicznych aspektów tego zgłoszenia. Dla tych celów upoważniamy każdą osobę publiczną, bank lub przedsiębiorstwa wymienione w naszym "FORMULARZU OFERTOWYM" do dostarczenia stosownej informacji uznanej przez Zamawiającego za konieczną i wymaganą w celu sprawdzenia oświadczeń i informacji zawartych w naszej ofercie.
5. Oświadczamy, że określone w niniejszym zaproszeniu wymagania stawiane Wykonawcy oraz postanowienia umowy zostały przez nas zaakceptowane bez zastrzeżeń i zobowiązujemy się, w przypadku wyboru naszej oferty, do zawarcia umowy w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego.
III. Zastrzeżenie Wykonawcy :
Wykonawca zastrzega, iż wymienione niżej dokumenty, składające się na ofertę, nie mogą być udostępnione innym uczestnikom postępowania ...............................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................
IV. Inne informacje Wykonawcy:
................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................
V. Do niniejszego formularza oferty dołączone zostały następujące dokumenty (zgodnie z wymaganiami zawartymi w niniejszym zaproszeniu):
Nazwa załącznika |
Nr strony oferty |
Zał. nr 1 - oświadczenie o spełnieniu warunków określonych w zaproszeniu do złożenia oferty na dostawę żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu w 2013r.”
|
|
Łączna ilość zapisanych stron w ofercie ....................................................................................................
………………………………
/ Podpisy i pieczęcie osób uprawnionych/
..............................................
/Pieczęć firmowa Wykonawcy/
OŚWIADCZENIE O SPEŁNIENIU WARUNKÓW
UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
Nazwa Wykonawcy. .............................................................................................................................................
Adres Wykonawcy: ..............................................................................................................................................
Oświadczam/my, że firma, którą reprezentuję/my spełnia warunki dotyczące:
1/ posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności , jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania ,
2/ posiadania wiedzy i doświadczenia
3/ dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
4/ znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
Prawdziwość powyższych danych potwierdzam/y własnoręcznym/i podpisem/ami, świadomy/i odpowiedzialności karnej z art. 297 Kodeksu Karnego
............................................
................................................................
Miejscowość, data Podpisy i pieczęcie osób uprawnionych/
O Ś W I A D C Z A M , że
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
/nazwa i adres oferenta/
1.Zobowiązuję się dotrzymać warunków podanych w załącznikach oraz akceptuję załączony
wzór umowy jako obowiązujący w przypadku wyboru mojej oferty.
2.Wyrażam zgodę na publikację informacji dotyczących nazwy, adresu siedziby
i numerów telefonów oraz osób reprezentujących moją firmę.
3. Zapoznałem się oraz uzyskałem na własną odpowiedzialność i ryzyko, wszelkie istotne informacje o warunkach, w których będzie realizowany przedmiot zamówienia
i uwzględniłem je w kalkulacji ceny oferty.
4. Wyrażam zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych znajdujących się w zbiorze danych osobowych będących w dyspozycji zamawiającego
..........................................
/podpis osoby uprawnionej/
O Ś W I A D C Z A M , że
do reprezentowania
.....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
/nazwa i adres oferenta/
uprawnione są niżej wymienione osoby:
1. ………………………………….. ……………………………………
/podpis osoby uprawnionej/
2. ……………………………………. ………………………………………
/podpis osoby uprawnionej/
O Ś W I A D C Z A M , że
do podpisywania ofert i występowania w imieniu
.....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
/nazwa i adres oferenta/
upoważnione są niżej wymienione osoby :
1. /imię i nazwisko/ /stanowisko/ /wzór podpisu/ …………………………………
2. /imię i nazwisko/ /stanowisko/ /wzór podpisu/ …………………………………
|
|
Załącznik nr 2 do SIWZ- dostawa żywności w 2013r. G.322.11.2012 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Specyfikacja artykułów spożywczych planowanych do zakupu w okresie od dnia 02.01.2013r. do dnia 31.12.2013r.
Lp. |
Nazwa artykułu |
Jednostka miary |
Planowana ilość zakupu |
Cena jednostkowa brutto artykułu (z VAT) |
Łączna cena brutto za planowaną ilość zakupu
|
1. |
Porcje rosołowe
|
kg |
130 |
|
|
2. |
Udo drobiowe
|
kg |
260 |
|
|
3. |
Żeberka
|
kg |
30 |
|
|
4. |
Karkówka b/k |
kg
|
80 |
|
|
5.
|
Kości karkowe |
kg |
40 |
|
|
6.
|
Mięso gulaszowe |
kg |
180 |
|
|
7. |
Kiełbasa toruńska
|
kg |
35 |
|
|
8. |
Boczek świeży
|
kg |
80 |
|
|
9.
|
Boczek wędzony |
kg |
10 |
|
|
10. |
Schab b/k |
kg
|
60 |
|
|
11. |
Wątróbka drobiowa |
kg |
100
|
|
|
12.
|
Filet z pangi (płaty) |
kg |
50 |
|
|
13. |
Włoszczyzna mrożona – paski- 450 g |
szt
|
300 |
|
|
14.
|
Fasola szparagowa zielona mrożona -450 g |
kg |
20 |
|
|
15.
|
Sól |
kg |
35 |
|
|
16.
|
Kakao DECOMORRENO – 200 g |
szt |
5 |
|
|
17.
|
Kostki rosołowe drobiowe WINIARY120g /16/ |
szt |
45 |
|
|
18.
|
Żur kujawski |
szt |
60 |
|
|
19.
|
Ocet 0,5 l |
szt |
8 |
|
|
20. |
Koncentrat pomidorowy – 1000 g Włocławek |
szt |
70 |
|
|
21. |
Keczup 1000 g Włocławek
|
szt |
16 |
|
|
22.
|
Jaja duże |
szt |
2.500 |
|
|
23.
|
Mleko świeże 3,2% |
litr |
200 |
|
|
24.
|
Śmietana Grudziądzka –18%- 200g |
szt |
200 |
|
|
25.
|
Palma- 200g |
szt |
10 |
|
|
26. |
Masło naturalne – 200g |
szt
|
20 |
|
|
27.
|
Olej rzepakowy |
litr |
60 |
|
|
28.
|
Groch łuskany |
szt |
40 |
|
|
29.
|
Cukier biały |
kg |
60 |
|
|
30.
|
Pieprz czarny mielony –20 g |
szt |
50 |
|
|
31.
|
Liść laurowy – 15 g
|
szt |
30 |
|
|
32.
|
Majranek – 20 g |
szt |
10 |
|
|
34.
|
Oregano –10 g |
szt |
24 |
|
|
35.
|
Bazylia – 10 g |
szt |
24 |
|
|
36. |
Przyprawa do kurczaka złocista – KAMIS – 20 g |
szt |
70 |
|
|
37.
|
Proszek do pieczenia- 36g |
szt |
64 |
|
|
38.
|
Cukier waniliowy –16g |
szt |
270 |
|
|
39.
|
Przyprawa do ryb – Prymat -20 g |
szt |
10 |
|
|
40.
|
Jabłka |
kg |
100 |
|
|
41.
|
Mandarynki |
kg |
100 |
|
|
42.
|
Buraczki |
kg |
75 |
|
|
43.
|
Kapusta świeża |
kg |
80 |
|
|
44.
|
Kapusta pekińska |
szt |
30 |
|
|
45. |
Sałata |
szt |
20 |
|
|
46.
|
Rzodkiewka |
pęczek |
20 |
|
|
47.
|
Koperek |
Pęczek |
10 |
|
|
48.
|
Ogórek świeży |
kg |
50 |
|
|
49.
|
Papryka świeża |
kg |
10 |
|
|
50.
|
Pomidor |
kg |
10 |
|
|
51.
|
Ziemniaki |
kg |
1.800 |
|
|
52.
|
Marchew |
kg |
60 |
|
|
53.
|
Brokuł świeży |
kg |
15 |
|
|
54.
|
Kalafior świeży |
szt |
30 |
|
|
55.
|
Cebula |
kg |
120 |
|
|
56.
|
Kapusta kiszona |
kg |
100 |
|
|
57.
|
Ogórek kiszony - tarty |
szt |
20 |
|
|
58. |
Ogórek konserwowy |
szt |
80
|
|
|
59. |
Musztarda sarepska |
szt |
12
|
|
|
60. |
Chrzan |
szt |
10
|
|
|
61. |
Groszek konserwowy- 250 g |
szt |
6 |
|
|
62.
|
Koncentrat barszczu Krakus – 300 ml |
szt |
12 |
|
|
63.
|
Tarta bułka |
kg |
30 |
|
|
64. |
Makaron – świderki
|
szt |
120 |
|
|
65.
|
Kasza jęczmienna 500 g |
szt |
100 |
|
|
66. |
Mąka wrocławska Szczepanki |
kg |
100 |
|
|
67.
|
Sok malinowy 0wocowa spiżarnia – 0,5l |
szt |
100 |
|
|
68.
|
Herbata indyjska granulowana – 100g |
szt |
20 |
|
|
69.
|
Sok „Pysio” |
szt |
280 |
|
|
70.
|
Dżem truskawowy/wiśniowy |
szt |
150 |
|
|
71. |
Filet z kurczaka |
kg |
60 |
|
|
|
RAZEM poz. 1-71 |
|
|
|
|
Proponowany upust cenowy ………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………….
Załącznik Nr 3 do zaproszenia
G.322.11.2012
projekt
Umowa Nr G.322-………/2012
zawarta w dniu ………….2012r. pomiędzy Gminą Dragacz, w imieniu której działa Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu, 86-134 Dragacz zwane w dalszej części umowy Zleceniodawcą reprezentowaną przez:
1. Panią mgr Honoratę Muszyńską Puzio - dyrektora Szkoły:
przy kontrasygnacie głównej księgowej Samorządowej Administracji Placówek Oświatowych w Dragaczu – Pani Wioletty Opoń
a …………………………………………………………………………………………………..
reprezentowaną przez:
1…………………………………………………. zwanym w dalszej części umowy Dostawcą.
§ 1.
Podstawą zawarcia umowy jest najkorzystniejsza oferta cenowa złożona przez dostawcę w dniu 20 grudnia 2012r.
§ 2.
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa żywności do Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego , Michale 101 A , 86-134 Dragacz w terminie od 02 stycznia 2013r. do 31 grudnia 2013r., zgodnie z wykazanym asortymentem w załączniku zaproszenia do złożenia oferty cenowej.
2. Zamawiający ma prawo w okresie realizacji umowy do zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianego asortymentu oraz jego rozszerzenie o pozycje nie ujęte w specyfikacji z uwagi na bieżące potrzeby szkoły wynikające ze zmiany liczby osób dożywianych, zmiany stawki żywieniowej oraz zmian cen żywności.
§ 3.
Ustala się dostarczanie towaru we wszystkie dni tygodnia po uprzednim ustnym lub pisemnym zgłoszeniu zamawianego asortymentu przez Zamawiającego.
§ 4.
1.Łączna wartość przedmiotu zamówienia w trakcie obowiązywania niniejszej umowy wynosi brutto: …… zł (słownie: ……………………………………………………………… co wynika z oferty cenowej złożonej w dniu 20.12.2012r., która może być powiększona z uwagi na zapis § 2 pkt.2. 2. Zapłata za dostarczony towar po każdorazowym zamówieniu zostanie uregulowana przelewem w terminie 21 dni od daty otrzymania przez Zamawiającego faktury wystawionej na Gimnazjum im. Feliksa Kikulskiego w Michalu 86-134 Dragacz, na rachunek bankowy Dostawcy wskazany na fakturze.
§ 5.
1.W trakcie realizacji dostaw żywności Zamawiający będzie dokonywać płatności za dostarczony towar wg cen obowiązujących u Dostawcy w dniu zakupu ( pomniejszonej o zaproponowany upust cenowy).
2. W przypadku dostaw towarów nie ujętych w wykazie cenowym artykułów spożywczych z dnia 20.12.2012 r. podanych przez Dostawcę, zapłata za dostarczony towar będzie odbywała się na zasadach określonych w § 5 ust. 1
§ 6.
Umowa zostaje zawarta na czas określony: od 02 stycznia 2013 r. do 31 grudnia 2013r.
§7.
1.Wszelkie spory wynikłe z umowy będą rozstrzygane przez strony w drodze negocjacji.
2.Negocjacje uważa się za bezskuteczne, jeżeli na pisma złożone przez Zamawiającego do rąk Dostawcy , Zamawiający nie otrzyma pisemnej odpowiedzi w terminie 14 dni albo jeżeli strony w tym terminie, w drodze ugody nie osiągną wspólnego stanowiska.
3. W przypadku bezskutecznych negocjacji strony poddadzą się właściwości Sądu wg siedziby Zamawiającego.
§ 8.
W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową będą miały zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.
§ 9.
Wszelkie zmiany w treści umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
§ 10.
Każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem 30- dniowego okresu wypowiedzenia.
§ 11.
Wykonawca wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych pozostających w zbiorze danych osobowych będących w dyspozycji Zamawiającego ( dotyczy osób fizycznych ).
§ 12.
Umowę sporządzono w 3 jednobrzmiących egzemplarzach z czego dwa otrzymuje Zamawiający a jeden Dostawca.
ZAMAWIAJĄCY: Kontrasygnata : DOSTAWCA:
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Szkola Podstawowa w Michalu